Powered by Smartsupp Mýty o fotovoltaice | Morasol, moravská solární s.r.o
Drobečková navigace

Úvod > Blog > Mýty o fotovoltaice

Mýty o fotovoltaice



Datum konání:
10.8.2020

Za dobu, kterou již působíme na trhu, jsme si často všimli, že panuje hned několik mýtů o fotovoltaice, kterým lidé zkrátka věří. Dnes se Vás budeme pokusit přesvědčit, že je tomu jinak, než se na první pohled může zdát.

12.jpg

Jaké mýty o fotovoltaice panují?

1. Fotovoltaika je luxus, který si nemohu dovolit

Není to tak dávno, kdy solární panely na střechách domů představovaly symbol ekologicky smýšlejících lidí, kteří byli dostatečně finančně zajištěni a mohli si takový „klenot“ dovolit. Tvrzení, že si fotovoltaické zařízení nemůže průměrný smrtelník dovolit, se již vyvrátilo, ale nemístný pocit nedosažitelnosti kvůli jeho vysoké ceně zůstal.

Solární panely opravdu bývaly drahé. Po jejich zavedení na trh si jen pár šťastlivců mohlo dovolit takový technologický přepych, jakými solární systémy byly. Pokud se ale zamyslíme, podobný scénář lze odhalit i u řady dalších vynálezů, které byly na počátku svého života drahé a nedostupné. Tak třeba auto. Tento technologický výkřik dříve vlastnilo jen pár zámožných a dnes se jím chlubí téměř každý. 

A stejný příběh by mohly vyprávět právě  i solární panely. Díky vývoji, výzkumu, neustálému zdokonalování a vzrůstající popularitě se z fotovoltaického zařízení jako z přepychu stává standard a cena v průběhu let významně klesla.

2. Návratnost investice je v nedohlednu

I přes klesající pořizovací cenu se může stále někomu zdát, že koupě fotovoltaického zařízení je ekonomická sebevražda. A to hlavně díky pochybné návratnosti. Je tomu skutečně tak?

U návratnosti je samozřejmě nutné počítat s proměnnými, jako jsou výkyvy počasí a objem spotřebované energie. Nicméně v drtivé většině případů platí, že se na návratnost můžete těšit přibližně za 10 let. Návratnost se liší hlavně podle určeného způsobu ukládání energie. Například díky moderní virtuální cloudové službě pro ukládání energie se na návratnost investice můžete těšit opravdu brzy.

Navíc životnost solárních panelů je odhadována na více než 30 let. Po navrácení investice se již tedy můžeme radovat jen z úspory, kterou nám budou panely přinášet.

Tím to ale nekončí. Pokud se ještě rozhodnete pro využití možnosti čerpat dotace, jakým je třeba program Nová zelená úsporám, který přispívá částkou kolem 100 000 Kč, návratnost již nemůže vypadat nereálně a z nápadu na koupi solárních panelů se stává velmi zajímavá myšlenka.

3. Fotovoltaické systémy obsahují toxické látky a jejich likvidace je neekologická

Skutečně je pravda, že dříve vyráběné solární panely obsahovaly těžké kovy, jako je například často skloňované kadmium. To představuje jisté nebezpečí pro životní prostředí. Ovšem díky vývoji a posunu v technologickém výzkumu se již složení panelů příliš neliší například od klasické televize. Panely sestávají většinou ze skla a hliníku (až 95 %) a množství nebezpečných látek bylo postupem času stlačeno na minimum.

Díky tomu, že jsou sklo a hliník dobře recyklovatelné látky, nepředstavuje pro přírodu fotovoltaické zařízení téměř žádné nebezpečí. Likvidace pro Vás navíc může znamenat zisk. Hliník je cenný kov, a pokud jej při likvidaci prodáte jako druhotnou surovinu, návratnost investice bude o to sympatičtější.

4. Solární systémy nefungují, pokud sněží, prší nebo je oblačno

Solární panely se svými vlastnostmi rozhodně neřadí mezi vybíravá zařízení. Nezradí Vás za neprostupné vánice ani za silného deště. Je sice pravda, že se objem generované energie za oblačného počasí sníží, ale nikdy se úplně nezastaví. Oblačné počasí nedokáže zastínit veškeré sluneční záření a díky efektivitě solárních panelů je možné energii vyrábět i za této situace.

Nezáleží ani na teplotě. Možná to zní trochu paradoxně, ale nižší teploty jsou pro solární panely vhodnější, než jsou vysoké teploty v létě. Nemusíte se tedy obávat, že Vaše soběstačnost bude během zimního období ohrožena. Takové vlastnosti jistě v našem prostředí, kde se počasí vystřídá několikrát za týden, uvítáte.

Pokud jsou některé Vaše pochybnosti stále bez odpovědi a nedají Vám spát, nebo pokud Vás článek zcela neuspokojil, kontaktujte nás!

Zaujali váš mýty o fotovoltaice? Napsali jsme i další články na téma fotovoltaický panel, podívejte se na ně!

Uvažujete o pořízení fotovoltaiky, ale chcete se nejdříve dozvědět více? Přečtěte si náš E-BOOK, který pro vás máme zdarma. Nebo nás rovnou kontaktujte přes poptávkový formulář a naši technici se vám ozvou s ideálním řešením na míru!

CHCI NEZÁVAZNOU NABÍDKU